ТЪРСАЧКА
за
жертви на престъпления

Търсачка за Жертви на престъпления

Custom Search

Сигурността на гражданите и бизнеса

УВАЖАЕМИ,
Нека да си напомняме настойчиво защо плащаме на Полицията!
Не пренебрегвайте правото си:
"Който плаща,...... той поръчва музиката" !!

РЕКЛАМИ от Google

ПРЕГЛЕД на рекламите


Търсене в този блог

понеделник, 7 май 2012 г.

2:ДА ОБЯВИМ ВОЙНА НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ


Противодействие ВТОРО

Докога ще чакаме някой да НИ защити от битовата престъпност?
На кого е необходимо снизходителното отношение към престъпниците от техните  жертви ? Не стига, че те, брутално, нагло и безпардонно погазват човешките права на жертвите си, но „Някой” налага на обществото поведение на примиренчество и отказ от самозащитни действия. На всички ни е ясно кого обслужва такова поведение. Нужно Ни е поведение на обществена нетърпимост към извършителите на престъпления и адекватни противодействия.

За битовите престъпления, изпитано във времето и в различните държави по света, е противодействието им чрез Публичното разобличаване на престъпниците. Такова разобличаване цели и постига  обществено презрение към извършителите на конкретни престъпни деяния. Нека си припомним само от недалечното минало какъв е бил ефекта от показването на живо пред населението на  заловените крадци с откраднатите вещи и табелки с информация за жертвите им и подробности за извършените престъпления.
Този „Някой” в интерес на престъпността, обаче, днес ни вменява, че такива факти не трябва да се правят обществено достояние, защото иначе, видите ли, ще бъдат нарушени граждански права на тези лица. Такива „умници” наложиха медийна практика дори да не се съобщават имената на престъпниците, а само инициалите, защото трябвало да се защитават личните им данни. Но същите тези „недорасли правозащитници” мълчат, или прехвърлят другаде отговорностите  за защитата на гражданските права на жертвите на престъпленията.

Разобличаването на извършителите на битови престъпления категорично е с висока ефективност за противодействие на престъпността в малките населени места, където хората се познават, а в тези населени места битовата престъпност е масова поради ниската резултатност от полицейските действия. В отдалечените малки  населени места следва да се преосмислят задълженията на местната власт по защитата на сигурността на населението в посока публично разобличаване на извършителите на престъпления. Основна е ролята на кметовете, общинските съветници и общинската администрация за поддържане на актуални информационни табла, използването на регионални радиостанции, телевизии, вестници, интернет сайтове и др. медии. както и при съдействието, което са длъжни да оказват на населението за своевременно сигнализиране и изискване на адекватна намеса от  компетентните полицейски сили .

Жертвите на престъпленията са особено заинтересовани да изискват от органите за местно самоуправление да се отчитат редовно за изпълнението на своите законови задължения по защитата на населението  от разюзданата битова престъпност.

Извън всякакво съмнение е, че приносът на медиите в противодействието на престъпността чрез разобличаване на извършителите на битови престъпления е съществен и ще продължи с незатихващ темп.  


.....Следва Противодействие ТРЕТО!!

4 коментара:

  1. Жертви на престъпления, само във ваш интерес е да не премълчавате известните ви данни за извършителите на престъпни деяния спрямо ВАС, иначе вероятността да получите правосъдие не е голяма. Обявявайте за обществено порицание заловените/разкритите извършители. Не се отказвайте от това силно оръжие срещу престъпността. Имайте предвид, че подробностите за вашето нещастие могат да предпазят в бъдеще от подобно престъпление други потенциални жертви.

    ОтговорИзтриване
  2. Нека не забравяме поговорката, "че когато мечката играе у съседа може и при нас да дойде". Споделянето на данни е голяма сила. Не се плашете - бийте престъпниците и с информацията за тях!

    ОтговорИзтриване
  3. Спомняте ли си за един кмет от едно врачанско село как беше заловил една помиярска група от крадци и ги беше изтипосал в центъра на селото да им се "порадват" селяните. Ето такива кметове им трябват в пропищялите от циганските банди малки населени места.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На такива шайки трябва да им се "прочита" по някоя и друга профилактична беседа.

      Изтриване