ТЪРСАЧКА
за
жертви на престъпления

Търсачка за Жертви на престъпления

Custom Search

Сигурността на гражданите и бизнеса

УВАЖАЕМИ,
Нека да си напомняме настойчиво защо плащаме на Полицията!
Не пренебрегвайте правото си:
"Който плаща,...... той поръчва музиката" !!

РЕКЛАМИ от Google

ПРЕГЛЕД на рекламите


Търсене в този блог

събота, 12 май 2012 г.

4: ДА ОБЯВИМ ВОЙНА НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ


Противодействие ЧЕТВЪРТО

Докога ще чакаме някой да НИ защити от битовата престъпност?
Всички знаем поговорките „след като се обърне каруцата - пътища много” или „след дъжд – качулка”. А защо да не помислим как да се предпазим от битовите престъпления, преди да ни се случат?  Много са общоизвестните подходи, но много малко от тях НИЕ прилагаме. Изглежда не НИ интересува историческия опит и опита на другите. Та нима не знаем колко важно за победителя във военните битки е да не допусне противникът да го изненада, или какво е огромното значение на „изненадващия първи удар” за крайната победа. А спомняте ли си как един пенсионер, бивш учител по физика, се подготви да посрещне посред нощ "неканени гости". Не сме забравили и за резултата – пукотевици, фойерверки, откъснати ръце на престъпника и ... селото миряса. Но затова пък обществото беше наказано да изплаща на крадеца инвалидна пенсия, а услужливите национални медии(добрите ученици) порицаха дядото - своя учител.


ЧЕТВЪРТОТО, изпитано в ежедневието противодействие на битовата престъпност е предварително създаване на индивидуални препятствия пред престъпниците (огради, охранителни камери за наблюдение, кучета, блиндирани врати, преградни решетки, заключващи устройства, СОТ, каси за ценности и пари и т.н.). Известно е че пред престъпника няма непреодолими препятствия, но светът не е престанал да ги създава и успява да отклони случайно полакомилите се за чуждото, както и по големия брой от опитните пресметливи престъпници, които предварително преценяват какво ще им коства и струва ли си нападението над конкретната им потенциална жертва.

Общественият феномен – страхът

Най ефективните мерки за противодействие на престъпността са онези, които предизвикват възпиращ страх у престъпниците. Страхът е основен регулатор за възстановяване устойчивото функциониране на трайно разстроените социални системи.
Най висшата форма е страхът от Бога. За силно развитите социални общности, живеещи по божите закони , възпиращ страх  у  отделния индивид предизвиква евентуалната негативна  оценка, която може да се създаде сред обществото за неговите морални качества(както се казва "да му излезе име, че е престъпник" ).  В България страхът от нарушение на моралните ценности е изолирано изключение и практически не съществува, а за моралния обществен феномен на страха могат да мислят само религиозните водачи и философите-утописти.
В „белите страни” възпиращия страх е страхът от Закона - у нас този страх вече го няма. А как да се възвърне в българското общество? - нека му мислят „умниците реформатори”, наричащи себе си демократи, на които дължим разграждането на моралните ценности.

Затова пък страхът от загубата на придобивките от престъпна дейност може да се превърне в мощно възпиращо средство за престъпниците в РБългария, характеризиращи се с изродени морални качества, неграмотност, арогантност и хищническа жестокост, но за целта трябва да се стигне до края – престъпниците да бъдат разорени и доведени до онова начално състояни, от което са започнали да се облагодетелстват от престъпната си дейност. Положителна стъпка в тази посока е новия закон за отнемане на незаконно придобито имущество, но този закон  няма да  повлияе на битовата престъпност- той ще удари само някои вече много забогатели престъпници.   


Неоспоримо успешно решение за противодействие на битовата престъпност е категоричното обществено презрение и масов бойкот. Заграбеното, като правило, се реализира на българска територия. Нека перифразираме призива на един Министър председател за неутрализиране на мошениците-спекуланти в началото на „прехода”: „за бога братя не купувайте!”. Бихме добавили:  не купувайте от престъпниците и не ставайте редовни клиенти на онези от тях, които легализират ограбеното чрез нормален бизнес. Не приемайте доброволно с откраднатото от ВАС, престъпниците да продължават да Ви грабят, но вече по законите на пазарната икономика.

.

.....Следва Противодействие ПЕТО!!

10 коментара:

  1. Чудесен пример за обществено презрение и масов бойкот дава населението на с.Катуница към претъпника-помияр т.н.цигански цар Киро.

    ОтговорИзтриване
  2. Основните жертви на битовата престъпност в малките населени места-възрастните хора не са осъзнали, каква голяма икономическа сила са те при масовата безработица там - от техните пенсии основно зависят оборотите и съществуването на магазините за хранителни стоки, за лекарства, стоки за бита и услуги, за поддържане и ремонти на жилищата,за съществуването на кръчмите и кафенетата. Те са и основните клиенти(работодатели) за еднолични търговци и за малкия(семейния) бизнес. Питаме се защо потенциалните жертви не използват силата си за тотален икономически натиск за разгромяване на своите душмани - престъпниците.

    ОтговорИзтриване
  3. Оказва се, че пенсионерите не са били толкова беззащитни жертви на престъпността, след като голяма част от тях, техните деца, близки, роднини и приятели не предприемат елементарни действия за самозащита. Така изглежда е по лесно, ако някой друг изпълни твоите задължения, а ти само мълчаливо да съзерцаваш,изчакващ да ти се размине, непрекъснато да се самосъжаляваш и оплакваш.
    Но г-жи и г-да, "онази държава" вече я няма и трябва да се събудите.

    ОтговорИзтриване
  4. Уважаеми потенциални жертви на битовата престъпност, ВИЕ които пазарувате крадени вещи от оказионните магазини, от битпазар, от циганите, които настойчиво Ви ги предлагат по улиците, дори и в домовете ВИ, нима не разбирате, че ги поощрявате да крадат и ставате техни косвени съучастници, като купувате откраднатите от съседите Ви вещи.
    Не забравяйте, че се краде само онова, което може да се продаде. Днес Вие купувате от крадеца "бормашината" на съседа Ви, утре той ще купи от него вашия "телевизор" и така до безкрай.

    ОтговорИзтриване
  5. A как да противодействаме на престъпниците "цигани-железари". След като обраха непотребните метални предмети започнаха да разрушват огради, постройки и всичко по дворовете и домовете, където може да се намери желязо(дори и бетонно) или друг метал. Стигнаха дотам,че изравят електроинсталациите и опустошават изцяло къщите по селата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Явно е че само с приказките на законодателната, изпълнителната и общинската власт с циганската престъпност в България няма да се оправим. Т.н. бизнес с вторични суровини изцяло е незаконен и е овладян от цигани престъпници. Бизнесът с вторични суровини е доходоносен във всяка държава и не може да се очаква, че у нас ще бъде ликвидиран. Решението е само едно - водещата роля в него да се поеме от законни структури с упражняване на непрекъснат контрол както за всеки друг законен бизнес. Пример за такива структури в малките населени места са потребителните кооперации.Тази дейност може успешно да се осъществява и от общински фирми или такива с общинско участие. Има, разбира се и други работещи варианти.
      Затова решението е: ликвидирайте монопола на циганските престъпни кланове в тази дейност и овладейте бизнеса с вторични суровини. Осигурете работа на циганското население с чисто съдебно минало.

      Изтриване
  6. Битовата престъпност в малките населени места повече не може да се търпи. Полицията е безсилна. Правосъдие няма. НИЕ с какво да започнем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Незабавно свиквайте общоселско събрание със задължителното участие на кмета на общината, кмета на населеното място, общинските съветници и ръководството на районното полицейско управление и вземете решения по следните въпроси:
      1. Създаване на организация за ликвидиране на престъпния монопол и овладяване на целия процес по изкупуването и продажбата на вторичните суровини, в т.ч. конкурентно неутрализиране на съществуващите пунктове за изкупуване на вторични суровини от територията на цялата община.Не се притеснявайте да ги разорите финансово-те са вътре в престъпната дейност.
      2.Създаване на организация за публично оповестяване престъпната дейност на активните криминално проявени лица,живеещи или посещаващи населените места в общината.
      3. Настоявайте ултимативно общинската власт и полицията да ви информират ежемесечно за състоянието на престъпността и предприетите мерки.Не се притеснявайте да обявите, че масово ще бойкотирате следващите избори, ако представителите местната власт не се вслушат във вашите искания и проблеми по сигурността.

      Изтриване
  7. На всички ни е ясно, че пунктовете за изкупуване на вторични суровини са своеобразни центрове за управление и координация на битовата престъпност с металите. Полицията и съдебната власт се оказаха безсилни и пред тях. Какво да се прави?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правилният законен начин да се ликвидират съществуващите пунктове за изкупуване на вторични суровини е финансово - икономически да бъдат "смачкани"Това трябва да стане непоколебимо и без никакви скрупули чрез създаване на мощни законни конкуренти, изразяващи интересите на потенциалните жертви на престъпленията с вторичните суровини, покриващи целия цикъл на събирането, изкупуването и реализацията им на територията на съответните общини. Съществуващите пунктове да бъдат заставени:
      1.Да монтират съответни фискални апарати, свързани с данъчните служби по примера на други търговски обекти.
      2.Да водят поименни регистри на доставчиците си със съответните счетоводни данни за закупените от тях вторични суровини и при констатирани от проверките пропуски да бъдат закривани.
      3. Органите на местната власт да проведат разяснителни кампании сред населението с цел категорично да се прекрати изхвърлянето и предаването(продажбата) на метални и други отпадъци на циганите, извършващи явно разузнаване на бъдещите си жертви.

      Изтриване