ТЪРСАЧКА
за
жертви на престъпления

Търсачка за Жертви на престъпления

Custom Search

Сигурността на гражданите и бизнеса

УВАЖАЕМИ,
Нека да си напомняме настойчиво защо плащаме на Полицията!
Не пренебрегвайте правото си:
"Който плаща,...... той поръчва музиката" !!

РЕКЛАМИ от Google

ПРЕГЛЕД на рекламите


Търсене в този блог

неделя, 29 април 2012 г.

ОБЩЕСТВЕНОТО ДОВЕРИЕ В ПОЛИЦИЯТА


Единодушна е обществената оценка: налице е изключително ниско доверие в полицията и като цяло в правосъдието на РБългария. Все по голяма част от жертвите на престъпления не вярват, че полицията може да ги защитава от вихрещата се престъпност и все по често се отказват да търсят полицията. Достигна се дотам, че посланикът на САЩ публично пред наша национална телевизия загрижено да говори за опасността от продължаващата тенденция на по нататъшен главоломен спад на доверието на гражданите в полицията.
Нима трябваше продължително да се изчаква посланиците на чужди страни да ни обръщат внимание на този общоизвестен проблем? Та кой не знае, че от осигуряването на сигурността на гражданите зависи нормална ли е държавата или само се имитира наличие на държава? Докога медиите ще ни занимават с некомпетентни словесни упражнения за „прехвърляне на топката” между полицията и органите на съдебната система и с нескопосани опити за оправдания и заблуждаване на обществото? А то се прави, че „пасе трева” и изчаква някой друг да ни оправи.

А какво да се прави?
Чисто и просто - нека да поставим общоизвестните отговори на правилните им места и настойчиво да поискаме отговорните физически и юридически лица и институции да си свършат работата, а именно:
  1. Ликвидиране със замах безотговорността на всяко ниво от йерархичната структура.
Как да стане това?- със всички законови регламенти, които са в такова изобилие, че съответните отговорни държавни служители не са в състояние да ги изучат, запомнят и прилагат. Хиляди са клаузите в нормативната уредба на полицейските правомощия.
Вярно е, че в законодателството са сътворени множество  елементарни антинаучни регламенти . С особено вредни разрушителни последици сред тях е  узаконеното дублиране на функции между различните нива на йерархичното държавно устройство, водещо в крайна сметка до тотална безотговорност, в т.ч. и в полицията.
Ако можеха строителите на съвременната българска държава да  видят и чуят жалките и унизителни за държавниците обяснения по повод извършеното масово престъпление с десет убити и десетки разрушени къщи и унищожено  имущество  на населението при наводнението от язовир „Иваново” на село Бисер и други населени места в общината през зимата на тази година, вероятно щяха да ахнат и „да се преобърнат в гробовете си” . Оказа се, че за язовирите „отговарят” десетки държавни институции и стотици фирми арендатори и никой не пое отговорност. А полицията, съответните служби за сигурност и прокуратурата не намериха основания да проведат своевременно разследване на тези престъпления.
Това не са нещастни случаи от природно бедствие господа държавни служители, а фрапиращ пример на некомпетентно управление, довело до масова престъпна безотговорност.
Обществото се оказа съпричастно към нещастието сполетяло бедстващото население и събра доброволни помощи, а държавата се зае да „управлява” събраните средства. Та нима това е правилното решение в случая?....
Не освободихме ли от задължението им онези, на които лично плащаме за това?    

  1. За спада на доверието в полицията допринася безмълвното съзерцание от обществото на полицейските пропуски и грешки. Няма как противодействието на престъпността да стане по нормално, ако не се  въведе обществена нетърпимост към укриването и отказа от регистрация на  Заявителските материали за извършени престъпления в полицията и към проявите на формално бюрократично отношение от полицейските служители  към жертвите на престъпленията.
При липсата на обществен контрол е налице дори мълчалив отказ от полицията да спазва отделни клаузи от европейското законодателство, касаещи защитата на правата на гражданите, за което свидетелстват множеството дела в Европейския съд. За съдебните дела на жертвите от престъпления, нашите медии необяснимо защо, не предоставят информация на обществото.
Пример на такъв мълчалив отказ е проявеното безхаберие в МВР към предоставянето на достъп на гражданите и бизнеса до разработените през 2007 год. с европейски средства електронни услуги, в изпълнение на специална европейска директива. Една от тези е-услуги осигурява правото на гражданите да  подадат в полицията по Интернет декларации(съобщения) за извършени престъпления, с което се избягва евентуалното укриване и отказ от регистрация на заявените престъпления. С тази услуга се предоставя  възможност на заявителите да следят и контролират хода на работата в полицията по техните заявления, спестява им се време и отрицателни емоции от бюрократично отношение към тях. Не може да се приеме за нормално никакво обяснение на причините за това, че след като бяха похарчени европейските пари, проектът беше разработен и приет по съответния ред и отчетен в Европейската комисия, МВР в качеството си на  Бенефициент по проекта си позволява да протака предоставянето на достъпа на гражданите до тази е-услуга.
Крайно време е да започне да се търси безкомпромисна отговорност за такова безхаберие, оказващо пряко влияние върху общественото доверие в полицията.

  1. В интерес на гражданите е полицията да престане да се третира като технически придатък на съдебната система. Без да се подценяват задачите по събиране и предоставяне на доказателства за извършените престъпления на прокуратурата и съда, тя има не по малко важни самостоятелни функции по осигуряване защитата и сигурността на обществото. Става въпрос за превантивната функция и подценените до момента задължения на Криминална и Охранителна полиция по предотвратяване и пресичане на престъпна дейност:
Очакваме:
-  да влязат в ролята си районните инспектори, осъществявайки ежедневен контакт с населението;
- да се приложат практиките по изявяването, наблюдението и вземане на адекватни мерки за недопускане извършване на престъпления от активния криминален контингент;
- да се активират задачите по установяване на условията, благоприятстващи извършването на престъпления и своевременно сигнализиране на компетентните институции със съответни предписания за отстраняването им;
- да се конкретизира оперативното взаимодействие на Националната полиция с фирмите, осъществяващи частна охранителна дейност и други.
Непрекъснатото системно изпълнение на задачите по профилактика на престъпленията с подобаващата загриженост от полицейските органи към защитата на населението, могат да доведат до бързо  повишаване на общественото доверие в полицията. Изключително положителна стъпка в тази насока е приетата неотдавна „Стратегия за превенция на престъпността”, която обществото трябва непрекъснато да следи как се прилага, за да не остане само на хартия и да не се чака изпълнението й до 2020 год.
  

7 коментара:

  1. Чел съм някъде за японската полиция, че имат полицейски структури, в които всеки полицай отговаря и работи в конкретен район. Длъжен е да познава лично живеещите там, техния социален статус, условията на живот и проблеми, като им разяснява и ги подпомага при необходимост по всички въпроси, касаещи сигурността и обществения ред.
    Дай боже да доживеем някога и нашите районни инспектори да престанат да се държат с хората високомерно - началнически и бюрократично, особено пък ако установят някакво нарушение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз пък съм чел, че и във френската полиция, полицаите които отговарят за съответни райони се грижат дори за своевременното сменяване на изгорели улични лампи, или за отстраняване дупки от ремонти и други препятствия по улиците. Не са ли това дребните примери, с които се постига превенция, чрез отстраняване на условия за извършване на престъпления.

      Изтриване
    2. Да! Разпределените по териториален принцип на работа полицейски сили от модерните полиции, решават комплексно всички основни задачи от превенцията на престъпността, както по наблюдението на криминално проявените лица и оказване на цялостно съдействие и закрила на потенциалните жертви на престъпления, така и задачите по прилагане на не по маловажните мерки за недопускане извършването на престъпления. Става въпрос за своевременно отстраняване от съответните отговорни институции и лица на условията, които способстват за извършване на престъпленията. Компетенциите на българската полиция в това направление са: да сигнализират, предписват, предупреждават, контролират съответните институции и в определени случаи да наказват виновните лица. А как се изпълняват тези отговорности обществото трябва да знае.

      Изтриване
    3. Как се изпълняват отговорностите за превенцията на престъпността видяхме през зимата, когато при скъсване на язовирна стена, повредена преди години бяха издавени хора и животни и унищожени къщите и имуществото на населението в с.Бисер. Защо полицията от години наред не е предприела мерки, съгласно своите компетенции. Защо един министър на отбраната и десетина други министри и висши чиновници се подиграха с потърпевшите и с паметта на жертвите, "прехвърляйки топката в бездната"?
      Кой ще отговори?

      Изтриване
  2. Рэкет трамвайных контролёров.
    Понравилось тебе в Болгарии? – Очень! София, Пловдив, Рильские озёра!!!!
    Но сейчас я хочу рассказать об одном происшествии, которое оставило пренеприятнейшее впечатление, ну и заодно предупредить тех, кто поедет в Болгарию.
    05.07.12 я дочками возвращалась на трамвае номер 18 из центра Софии в квартиру, где жила во время отпуска. Трёх монет достоинством в один лев, чтобы приобрести билеты на проезд в аппарате в трамвае, у нас не было. И мы с 20 левами подошли к водителю, чтобы купить у него билеты, которые потом надо прокомпостировать. Водитель сказал, что у него нет сдачи. На вопрос: что же нам делать?, ответил – садитесь, езжайте так….
    Наш разговор слышали пассажиры, если, конечно, они понимают по-английски. С водителем мы говорили по-английски, т.к. русский язык он понимал хуже английского, а болгарский мы не знаем. Через 2 остановки в троллейбус заходят трое мужчин, проверяющих билеты - контролёры. Мы объяснили им ситуацию, водитель подтвердил. Всё тихо, спокойно. Мы выходим на нашей остановке, и с нами выходят контролёры. Окружают меня с двумя дочерьми и говорят, что я должна заплатить штраф 300 лев за троих - это по сегодняшнему курсу 200 $ (билет за проезд в трамвае стоит один лев за человека). Я опять объясняю ситуацию, говорю, что это не законно, почему они не сказали нам о штрафе в транспорте, водитель же подтвердил, что разрешил нам ехать без билетов, … контролёры требуют показать документы, я показываю свой загранпаспорт… и тому подобное. Мои аргументы закончились, и я попыталась выйти из окружения, один из контролёров меня оттолкнyл, другой замахнулся и показал мне кулак. Тогда я начала громко кричать, звать на помощь полицию…… Контролёры расступились, и мы ушли…. Осадок на душе до сих пор остался. Это просто грабёж среди бела дня!!!
    А после того, как одна моя знакомая, тоже туристка, рассказала о своём случае, я поняла, что водитель в сговоре с этими преступниками.
    У неё был бумажный, а не железный лев, поэтому она подошла за билетом к водителю. У водителя билеты закончились. На вопрос: что же мне делать?, ответил – садитесь, езжайте так…. Через две остановки зашли два амбала – контролёра…. Окружили на улице после того, как она вышла из транспорта…. Нервы у моей знакомой не выдержали, и она отдала требуемые 20 лев…
    В нашем случае, видимо, ставки выросли….
    Конечно, можно вызвать полицию, представителя Консульства своей страны…. Но жалко на это время и нервов. На это, видимо, и рассчитывают… Поэтому остаток своего отпуска я ездила только на такси, которое совсем недорогое. А, если надо два вида транспорта сменить, то на такси выходит даже дешевле, быстрее, ну и комфортнее, конечно….
    Ну, а вам, господа туристы, этот случай на заметку….

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жа Пейкова,
      мне стьдно за то, что с Вами произлошло в Софии. Но ету цену заплачиваем преступникам за нашу уродливую демократию. Множество мельких мошеников воспользуются красотой нашей страньи и незаконно заблуждают и ограбляют несопротивляющихся туристов. Поздравляю Вас за решительност и призьваю всех туристов дават им твердий законньй отпор. Не колебайтесь отправлять жалобьи до официальних властей. Давайте гласност всех преступних проявлений - ето у нас сильное общественое оружие.
      Вам рекомендую обратиться официально до кмета Софии-г-жа Фандъкова.

      Изтриване
  3. Димитър, спасибо вам за отзыв. Да, очень красивая страна. Всем фотографии Рильских озёр показываю - просто Божественная красота! Муж посмотрел фотографии - говорит, "по Старому Пловдиву погулять хочу, люблю такие города". Понятно, что преступники везде есть. Я как вспомню, внутри всё холодеет... Я уже вернулась домой, писать в ваши ограны, я конечно не буду - хочется не вспоминать эту историю. Но очень надеюсь, что кто-нибудь, с кем произошла такая история и у кого нервная система покрепче, доведёт дело до конца и поможет поймать преступников....

    ОтговорИзтриване